Suomalaisen musiikin menestystä englanninkielisenä saatiin odottaa melko kauan. Hanoi Rocks oli harvoja menestystarinoita 1980-luvulla, joka nousi suuremman yleisön suosioon suomalaisena bändinä, joka tuotti musiikkinsa englanniksi. Viime vuosien suomalaiset menestystarinat, kuten HIM, Nightwish ja The Rasmus ovat kaikki saavuttaneet menestyksensä omanlaiseen musiikkityyliinsä keskittymällä. Niillä kaikilla on vahvan ammattitaidon lisäksi hallussaan oma tyylinsä, joka erottaa ne monista muista, kilpaillen suosiosta maailman parhaimpien joukossa.

Nightwish odotetusti kuunnelluin

Suosituimpien englanninkielisten musiikkivideoiden (Jotka löydät osoitteesta) listalla ykköspaikkaa pitää Suomen menestynein yhtye maailmalla, ainakin jos mitataan levymyynnin perusteella. Kiteeltä kotoisin olevalla sinfonista metallia soittavalla Nightwishillä on plakkarissaan noin kahdeksan miljoonaa myytyä levyä. Yhtyeen alkuaikoina keulakuvana ollut, klassisen musiikin koulutuksen saanut, Tarja Turunen oli tärkeä suosion kasvattamisessa. Hänet erotettiin myöhemmin yhtyeestä, minkä jälkeen solisti on vaihtunut kahdesti.Nightwish keikkailee ympäri maailmaa ja on saavuttanut suurta suosiota monessa maankolkassa, yhtyeen suosio perustuu sen omintakeisuuteen. Solisti on aina ollut klassisen musiikin ammattilainen, jolloin raskaaseen rockiin saadaan kaunis ja sinfoninen sovitus. Biisit sanoittaa ja säveltää yhtyeen johtohahmo ja kosketinsoittaja Tuomas Holopainen.

Myös Apocalyptica herättää ihastusta

Listalla korkealla paikkaa pitävä Apocalyptica on saman alan taitaja kuin Nightwish, mutta omalla tyylillään. Se nousi suosioon soittamalla Metallican kappaleita selloilla. Myöhemmin sello-rockia hevillä otteella soittava yhtye on siirtynyt enemmin omaan tuotantoon ja soittaa lisänä erinäisten tunnettujen kuuluisuuksien kappaleita selloilla sovitettuina. Yhtyeeltä ilmestyy pian uusi albumi huhtikuussa 2015. Apocalyptican musiikkia on kuultu myös elokuvissa, tv-sarjoissa ja pelimusiikkina. Yhtye keikkailee paljon ja se on esiintynyt arviolta 50:ssä maassa, takanaan 1000 konserttia. Yhtye onkin kiertänyt kaikki suurimmat musiikkifestivaalit niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

HIM on kansainvälisten markkinoiden kestosuosikki

HIM on suomalaisittain merkittävä kokoonpano ja keikkunut jo pitkään suomalaisen englanninkielisen musiikin kärjessä. Kyseessä on ensimmäinen suomalaiskokoonpano, joka saavutti Pohjois-Amerikassa kultalevyn albumillaan Dark Light vuonna 2005. Yhtyeen keulahahmo Ville Valo on muuntautumiskykyisenä ja todellisena rock-tähtenä tuonut yhtyeelle sen imagon vaatimaa särmää. HIM:n musiikkia on kuvailtu moninaisin sanakääntein, joka tekee bändistä juurikin oman tyylinsä ja tiensä kulkijan, jolle on vaikeaa löytää vertaistaan kilpailijaa. Musiikkia on kutsuttu goottirockiksi, loverockiksi, lovemetalliksi ja alternative metalliksi.Listan kärjessä pysyttelevät edelleen myös Daruden Sandstorm ja Bombfunks Mc’s:n Freestyler, jotka ovat jo legendoja suomalaisessa musiikissa.